Panggilan di WhatsApp ialah kaedah yang mudah untuk berkomunikasi dengan orang yang anda sayangi, tetapi anda tidak boleh menyertai panggilan melainkan seseorang menambahkan anda. Syarikat milik Meta telah mula melancarkan ciri panggilan serba baharu yang dipanggil Pautan Panggilan. Pengguna boleh menggunakan fungsi ini untuk menyertai sebarang panggilan WhatsApp dengan hanya mengklik pautan (URL).

Pengguna boleh melaksanakan ini dengan membuat pautan dan menghantarnya kepada rakan, keluarga dan peserta panggilan lain mereka. Ciri panggilan video Pautan Panggilan WhatsApp adalah setanding dengan yang ditawarkan oleh Zoom, Microsoft Teams dan Google Meet.

Perkara terbaik tentang menggunakan Pautan Panggilan untuk jemputan panggilan ialah peserta yang tiada dalam senarai kenalan anda boleh menyertai panggilan tanpa pentadbir perlu menyimpan nombor telefon mereka. Tetapi tidak seperti apl yang lebih berkemungkinan mendayakan persidangan panggilan video, WhatsApp perlu dimuat turun untuk membolehkan anda menggunakan Pautan Panggilan untuk membuat panggilan. Pautan Panggilan boleh dijana daripada tab Panggilan.

Fungsi Yan Sama Seperti Zoom Dan Meet

Pautan untuk panggilan video adalah perkara biasa merentas apl seperti Zoom atau Google Meet. Tetapi kini aplikasi sembang popular WhatsApp turut melancarkan ciri ini supaya anda boleh berkongsi pautan panggilan dengan keluarga dan rakan.

Mark Zuckerberg hari ini mengumumkan ciri yang menyatakan bahawa pengguna kini boleh menyertai panggilan WhatsApp melalui pautan ini dengan sekali ketik. Dia juga menyebut bahawa syarikat itu kini menguji panggilan video yang disulitkan 32 orang. Syarikat itu mula-mula mengumumkan ciri panggilan kumpulan yang dilanjutkan pada bulan April, tetapi kini nampaknya melancarkannya untuk set pengguna yang terhad.

Pengguna akan mencari pilihan untuk membuat pautan video di bawah tab panggilan. Setelah pautan dibuat, mereka boleh berkongsi dengan rakan dan keluarga untuk menyertai panggilan video. Ciri pautan panggilan akan dilancarkan minggu ini kepada semua pengguna, jadi anda perlu memerhatikan kemas kini aplikasi daripada WhatsApp. Aplikasi tersebut mengatakan bahawa pautan itu tamat tempoh selepas 90 hari tidak aktif. Selain itu, jika anda menghantarnya kepada seseorang yang tidak menggunakan WhatsApp, mereka akan diubah hala untuk memuat turun aplikasi.

Bulan lepas, Meta mula menguji ciri Komuniti di WhatsApp yang membolehkan pentadbir mencipta komuniti dengan berbilang kumpulan pengguna — anggap ini sebagai akaun Slack organisasi dengan saluran berbeza.

Cara Untuk Aktifkan

Pilihan Pautan Panggilan kini sedang dilancarkan untuk sesetengah pengguna dan mungkin mengambil masa beberapa hari atau seminggu untuk diselesaikan, menurut Mark Zuckerberg, Ketua Pegawai Eksekutif Meta. Selain itu, beliau mendedahkan bahawa pasukan pembangunan WhatsApp sedang menguji panggilan video yang disulitkan dengan selamat untuk sehingga 32 individu dan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini akan dikeluarkan tidak lama lagi.

Langkah-langkah untuk membuat Pautan Panggilan di WhatsApp:

1. Kemas kini apl WhatsApp anda dengan menyemak imbas Apple Store atau Google Play Store.
2. Pergi ke tab “Panggilan” dalam aplikasi WhatsApp anda selepas membukanya.
3. Pilihan “Buat Pautan Panggilan” hanya akan tersedia jika anda mempunyai akses kepada ciri ini.
4. Dengan memilih “Buat Pautan Panggilan,” WhatsApp akan menjana pautan panggilan untuk anda kongsi dengan pengguna lain.
5. Anda harus menyalin pautan dan meletakkannya ke dalam tetingkap sembang kenalan yang dikehendaki.


Fungsi Pautan Panggilan baharu tidak begitu penting, walaupun ia mungkin berguna jika anda ingin mengelak daripada menambah pemanggil secara manual. Anda hanya boleh menghantar pautan dan orang lain yang mendapatkannya boleh menyertai panggilan.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.