Xiaomi sebentar tadi telah melancarkan dua peranti baharu iaitu Xiaomi 12T dan Xiaomi 12T Pro. Kedua-dua peranti ini menggunakan rekaan yang lebih kurang sama, seperti yang dilakukan dengan siri Xiaomi 11T tahun lepas. Membezakan dua peranti ini adalah spesifikasi dalaman mereka.

Selepas banyak kebocoran sebelum pendedahan itu, gergasi teknologi Xiaomi akhirnya mengumumkan penyertaan terbaharu kepada barisan telefon pintar utama generasi semasanya dengan siri Xiaomi 12T baharu. Terdiri daripada model standard dan varian Pro, yang pertama hadir dengan cipset MediaTek Dimensity 8100-Ultra manakala yang kedua menampilkan cipset Snapdragon 8+ Gen 1. Paling ketara, model Pro ialah telefon pintar pertama daripada jenama itu yang menampilkan sensor 200 MP, dan juga yang pertama seumpamanya yang akan tiba di Malaysia tidak lama lagi.

Di hadapan, Xiaomi 12T Pro baharu memaparkan skrin rata 6.67-inci, manakala di belakangnya ialah panel belakang kaca anti-silau dan persediaan tiga kamera yang disusun secara menegak. Telefon ini ditawarkan dalam pilihan warna Hitam, Perak dan Biru, yang menampilkan kemasan metalik matte. Paparan itu sendiri ialah panel AMOLED dengan nisbah bidang 20:9, resolusi 2712 x 1220 piksel, kadar penyegaran penyesuaian 120 Hz, kadar pensampelan sentuhan 480 Hz, kecerahan 500 nits, dan mampu mengeluarkan 68 bilion warna. Ia juga mempunyai potongan berpusat atas yang menempatkan kamera menghadap hadapan 20 MP, pengimbas cap jari dalam paparan, perlindungan Corning Gorilla Glass 5, serta sokongan Dolby Vision dan HDR10+.

Bateri peranti adalah 5000mAh dengan pengecasan pantas 120W HyperCharge yang turut menyokong AdaptiveCharge agar peranti boleh dicas dengan pengecas pantas lain seperti PD atau GaN. Speaker pada peranti adalah stereo Dolby Atmos yang ditala oleh Harmon/Kardon. Xiaomi 12T Pro turut mempunyai pengimbas cap jari bawah skrin, sambungan Bluetooth 5.2, WiFi 6 dan menjalankan MIUI 13 berasaskan Android 12.

Harga Xiaomi 12T & Xiaomi 12T Pro Dan Pre-Order

Di Malaysia, Xiaomi 12T ditawarkan dengan pilihan warna; hitam, perak atau biru. Untuk jualan pula, hanya satu variasi sahaja iaitu 8/256 GB dan dijual pada harga RM1,999. Sempena pelancaran, Xiaomi akan menawarkan percuma Redmi Buds 3 Pro yang bernilai RM239 jika beli di mana-mana kedai Xiaomi serta Lazada atau Shopee rasmi mereka.

Untuk Xiaomi 12T Pro, Xiaomi Malaysia menawarkan pilihan warna; hitam, perak atau biru. Harga jualan adalah RM2,699 untuk 8/256 GB dan RM2,999 untuk 12/256 GB. Sempena pelancaran, Xiaomi akan menawarkan percuma Xiaomi Smart Band 7 Pro yang bernilai RM299 dan Redmi Buds 3 Pro yang bernilai RM239 jika beli di kedai fizikal Xiaomi. Manakala jika pembeli beli di Lazada atau Shopee, Mi Watch yang bernilai RM469 akan diberikan secara percuma.

Tempoh pra-tempahan untuk kedua-dua peranti adalah dari 5 Oktober sehingga 12 Oktober. Mereka yang membeli pada tarikh ini turut akan menerima jaminan tambahan satu tahun serta perlindungan skrin yang bernilai RM499 dan RM199.

Jaminan Kemaskini Yang Lebih Lama

Semalam Xiaomi 12T dan 12T Pro dilancarkan secara rasmi dengan sistem kamera utama yang bersaiz besar 200MP. Bagi pengguna yang mempunyai hasrat membeli peranti ini, Xiaomi menjadikan penawaran mereka lebih menarik kerana kedua-duanya disahkan akan menerima sokongan kemas kini Android sebanyak tiga versi.

Pada waktu yang sama peranti turut akan menerima tampalan sekuriti sehingga empat tahun. Ini adalah langkah yang baik dari Xiaomi kerana mereka selam ini tidak mempunyai reputasi yang baik dalam memberikan sokongan kemas kini peranti.

Kesimpulan

Dalam dunia harga perdana yang sentiasa meningkat, rangkaian produk seperti siri Xiaomi “T” benar-benar menarik untuk dilihat. Mereka membuktikan bahawa konsep “Flagship Killer” masih gah dan hebat dan boleh dikatakan kini lebih baik daripada sebelumnya dalam proposisi harganya

Sejujurnya, sukar untuk mencari sebarang peninggalan atau kesalahan serius dengan Xiaomi 12T Pro. Penilaian perlindungan kemasukan yang betul pastinya bagus, begitu juga dengan pengecasan tanpa wayar. Perkara yang sama berlaku untuk kamera telefoto dan mungkin beberapa storan boleh dikembangkan. Walau bagaimanapun, pada ketika itu, kami akan bermimpi tentang “telefon yang sempurna,” dan tidak ada perkara seperti itu di luar sana, terutamanya tanpa menjejaskan titik harganya dengan ketara. Kami pastinya memberikan Xiaomi 12T Pro cadangan yang menarik.

So what are you waiting for, if Xiaomi 12T fits your taste, grab one for yourself now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.